Ik was in gesprek met een cliënt die iets wil veranderen in zijn gedrag. Hij realiseerde zich in de aanloop naar onze sessie dat hij een “schop onder zijn kont” nodig had om in beweging te komen. We hadden al een paar sessies gehad en hij wist al hoe ik zou reageren: “Jan Frits gaat me die schop natuurlijk niet geven en hij gaat me vragen hoe ik mezelf in beweging kan zetten.” Had hij gelijk in. We zijn samen aan de slag gegaan om te ontdekken hoe hij zichzelf in beweging zet. De wil of de noodzaak om te veranderen verscherpen, automatismen inbouwen, hulpbronnen inschakelen enzovoorts. Hij kreeg er vertrouwen in.
Op de achtergrond vroeg ik me af hoe dat bij mij zit. Kom ik snel in beweging? Wanneer vertoonde ik uitstelgedrag? Ik kan je zeggen dat ik er ervaring mee heb! Als student liet ik het meestal op het laatste moment aankomen met de rationalisering dat ik ‘beter presteerde met een deadline’. En sindsdien heb ik wel vaker dingen voor me uitgeschoven of laten liggen. Ik kon daar telkens uitstekende redenen voor geven.
(Als je de letters van het woord ‘uitstelgedrag’ op alfabetische volgorde zet, krijg je de reeks letters in de afbeelding)
Hoe zit dat bij jou? Kom jij in beweging als dat nodig is? Vertoon jij wel eens uitstelgedrag? Weet jij hoe jij verder kan komen? Hoe jij je uitstelgedrag kan overwinnen?
Voor iedereen is er een manier om dat te doen. Het gaat er om dat je jouw manier vindt.
Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan hieronder je naam en adres in.