Samen op weg. Presence in Coaching

Een spannend moment samen met de cliënt

Een spannend moment in een sessie tegen het eind van een traject. Ik voelde wat spanning over de vraag wat we deze sessie verder nog moesten doen. Om daar achter te komen vroeg ik de cliënt eens te kijken naar waar hij vandaan kwam, waar hij nu stond en wat hij verder wilde. Hij dacht na en uit wat hij toen zei, kon ik opmaken dat hij het doel van het begin van het traject bereikt had. Maar ik zag iets dat ik bij hem herkende als teken van spanning. We voelden dus beiden spanning.

Gelukkig had ik de tegenwoordigheid van geest om niet voor die spanning weg te lopen. Ik deelde mijn gevoel van spanning en vroeg of ik die spanning bij hem goed herkende. Toen vroeg ik of het goed was daar verder in te duiken. Kennelijk voelde dat voor de cliënt veilig genoeg want het mocht. We hebben toen in een korte systemische oefening die spanning opgezocht om er achter te komen wat die in te brengen had. Er kwam een verlangen naar actie uit tevoorschijn wat ons verder bracht naar wat er in de afronding van het traject nog te doen is.

Coaching is samenwerken en samen op weg zijn

Zo is coaching dus niet alleen een kwestie van samenwerken maar ook van samen op weg zijn, samen zijn. In dit geval samen die spanning voelen.

Coaching is samen leren, samen ontwikkelen, cliënt en coach. De coach is niet de deskundige die het probleem van de cliënt wel even zal fixen. Ja, ik ben opgeleid en getraind in het gebruiken van methoden en technieken maar heb het antwoord voor de cliënt niet in een boekje staan. Ik heb levenservaring, maar geen ervaring in het leven van de cliënt.
Belangrijker is dat ik  getraind ben in het inzetten van mezelf als gereedschap. Dat ik mijn eigen gevoel en reacties op het verhaal van de cliënt moet herkennen en begrijpen. De werkrelatie tussen coach en cliënt is verreweg het belangrijkste ingredient van effectieve coaching. Een werkrelatie waarin twee mensen aanwezig zijn.

Dit gedicht van Albert Camus past daar voor mij mooi bij:
Ne marche pas devant moi, je ne suivrai peut-être pas. 
Ne marche pas derrière moi, je ne te guiderai peut-être pas. 
Marche juste à côté de moi et sois mon ami.

Loop niet voor me uit, ik zal je wellicht niet volgen.
Loop niet achter me, ik zal je wellicht niet leiden.
Loop naast me en wees mijn vriend

samen op weg zijn

Coaching presence: samen op weg zijn

Die middag en avond was ik op een symposium van de Nobco. Daar woonde ik een workshop bij van Tünde Erdös die bezig is met een researchproject naar de relatie tussen present zijn en de effectiviteit van de coaching: ‘Coaching presence: The effects of interpersonal synchrony on goal attainment’.

Ik ben er volstrekt van overtuigd dat het samen aanwezig zijn bijdraagt aan het behalen van de doelen van de cliënt. Sterker nog, zonder dat zou ik niet kunnen werken. En geen wetenschappelijk bewijs kan iets toe- of afdoen aan die overtuiging. Dus waarom doe ik mee aan dat onderzoek? Omdat ik door de feedback die ik zal krijgen, beter kan leren om volledig aanwezig te zijn in de relatie met de cliënt. Maar vooral omdat ik me in die workshop verbonden voelde aan de onderzoekster en die  150 coaches die wereldwijd samenwerken aan dit ene onderzoek.
Ook weer een kwestie van samen op weg zijn.

Het is natuurlijk ook niet voor niets dat & het logo van mijn coachpraktijk is. Verbinding is bij mij steeds waar het om gaat.

In dit filmpje legt Tünde uit wat haar tot het onderzoek gebracht heeft.
Lees hier alles over het project als je bijvoorbeeld als coach interesse hebt om deel te nemen.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan hieronder je naam en adres in.

Loading