Wat zijn jouw kwaliteiten? Waarom willen je vrienden je vrienden zijn?

Wat zijn jouw kwaliteiten?
In een traject waarin iemand op zoek is naar zingeving in het leven of in het vervolg van de loopbaan, vraag ik de coachee vaak om zijn of haar biografie te schrijven. Wat je gedaan hebt tot nu toe, de manier waarop je beslissingen hebt genomen, de dingen die je hebben aangetrokken en afgestoten, waardevolle herinneringen. Dat kan allemaal bruikbare informatie zijn voor beslissingen over de toekomst.

Met mijn beste vriend op de top van de Kilimanjaro. we waren toen 30 jaar vrienden
Met mijn beste vriend op de top van de Kilimanjaro in 2012 toen we 30 jaar vrienden waren

Vorige week besprak ik de biografie met een coachee en in zijn verhaal waren vriendschappen nogal prominent. Hij heeft altijd veel vrienden gehad en ook veel langdurige vriendschappen. Dat zegt natuurlijk van alles over zijn vrienden maar mij interesseert het vooral wat het over hem zegt. Welke kwaliteiten zorgen ervoor dat hij langdurige vriendschappen heeft?
Als je je eigen kwaliteiten wil kennen, kan het handig zijn eens te onderzoeken waarom je vrienden je vrienden willen zijn.

Dat gaat verder dan dat ze het fijn vinden met je op te trekken. Dat betekent namelijk niets meer dan dat ze je vrienden zijn. Het gaat ook verder dan dat ze als het er op aankomt, desnoods midden in de nacht, voor je klaar staan. Dat betekent alleen maar dat het goede vrienden zijn. Nee, wat maakt nou specifiek dat ze jouw vrienden willen zijn? Welk gevoel geef je hen, waardoor ze het fijn vinden bij je te zijn? Wat doe je dat ze dat gevoel geeft?
Weet jij dat? Misschien kan je het zelf bedenken als je eens goed kijkt naar je vriendschappen en misschien is het een idee om het eens te vragen. Dat kan best een ongemakkelijk gesprek zijn omdat je waarschijnlijk moet doorvragen voorbij de niveaus die ik net beschreef. Maar dat kan enorm de moeite waard zijn.

En als je op zoek bent naar meer zingeving in leven of werk kan coaching natuurlijk ook enorm helpen.