Als je doelgericht bent, is het dus niet zo belangrijk om voor je zelf te zorgen…..

in het zweet

De laatste tijd kom ik ze veel tegen: gedreven mensen.
Mensen die hard werken aan werk dat ze belangrijk en/of mooi vinden. Met een platgetreden cliché noemen we dat passie.
Mensen die hard werken uit verantwoordelijkheidsgevoel. Het is nu eenmaal zo afgesproken, het wordt verwacht door de baas of door wie dan ook. Werken in het zweet uws aanschijns.
Bij sommige van die mensen zie ik dat ze zo gericht zijn op het werk dat ze zichzelf verwaarlozen. En onder die mensen zijn er die er onder door gaan of er onderdoor aan dreigen te gaan. Burn-out, overspannenheid en overbelasting liggen op de loer.

Soms lijkt het net of het gaat om de keuze tussen de verplichtingen en je zelf. Waarbij de verplichtingen voor gaan. Als je een plichtsgetrouwe doorzetter bent dan telt het resultaat, maak je af waar je aan begonnen bent. Dat mag dan best ten koste van jezelf gaan.
Logisch, als je je verantwoordelijkheid neemt. Als je de taak serieus neemt. Als je er voor gaat.

O ja? Is dat logisch?

zaag scherpen

Een vakman gaat zorgvuldig met zijn gereedschap om. Met een scherpe zaag werk je gemakkelijker en netter. Met een botte beitel kun moeilijk werken. Dus slijp je die op tijd. En nog belangrijker, zorg dat de beitel niet onnodig bot wordt door er slordig mee om te gaan. Je auto moet onderhouden worden en af en toe moet de olie worden ververst. Zelfs als je daar slordig mee omgaat, zul je toch echt moeten zorgen voor brandstof in de tank, anders wordt het lopen.
……………… Vul zelf nog maar een paar clichés in.

Als je de verantwoordelijkheid voor de opdracht zo belangrijk vindt, dan moet je die opdracht zo goed mogelijk uitvoeren. Alles op alles zetten voor de taak. Alles doen dat nodig is om je werk zo goed mogelijk uit te voeren….  Je voelt hem al aankomen. Dus ook zorgen dat je zelf in goede conditie bent. Of wil je beweren dat je als je doodmoe bent net zo goed functioneert als wanneer je fris en fruitig bent?
Als je je werk goed wilt doen en blijven doen, heb je er maar voor te zorgen dat je inzetbaar blijft. Dus heb je voor je zelf te zorgen.

Hoe doe je dat dan?
Dat hangt van jou af, het kan van alles zijn. Een paar voorbeelden: neem  op tijd en genoeg rust; maak een wandeling; sport; eet gezond; praat over wat er niet leuk is op je werk met een collega of juist met iemand daarbuiten; doe iets leuks. Vul maar in. Je weet best wat je moet doen om je fit te voelen. Spreek dat met je zelf af.
Kom je daar op eigen houtje niet uit of lukt het je niet om die afspraak met je zelf na te komen? Zoek een coach.

Reageer op https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.
Als je dit wil delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in

Loading