Plannen maken is zinloos

Op de middelbare school leerde ik bij literatuur dat de levenshouding van de middeleeuwen, memento mori, lijnrecht tegenover die van de renaissance, carpe diem, stond.

memento moricarpe diem
Collega’s uit de tijd dat ik pas was begonnen bij het gasbedrijf hier in Amsterdam herinneren zich Hans nog wel. Hans had grootse plannen: hij ging rond zijn 55e stoppen met werken en dan zou het beginnen. In de eerste helft van de jaren ’90 kon je met allerlei regelingen vroeg stoppen met werken, dus dat stoppen met werken is prima gelukt. In de laatste jaren dat hij aan het werk was, stond alles in het teken van de voorbereiding op het grote camper-avontuur dat hij daarna ging beleven. Hij stopte in juli met werken. In november stonden we met de hele afdeling op Westgaarde. In de laatste paar weken dat hij werkte, had hij wel eens hoofdpijn en hij overleed aan een hersentumor. Het camper-avontuur ging niet door.

Dus kun je beter memento mori en carpe idem met elkaar combineren. Gedenk te sterven en pluk daarom de dag.
Prima om aan de toekomst te denken, als je je maar bewust bent van wat er nu gebeurt. Geniet van wat er te genieten valt en maak bewust mee wat niet zo leuk is maar waar je wel van leert.
Dat we plannen kunnen maken is uniek voor ons als mensen, daarom heten we homo sapiens. We kunnen prachtige dingen bedenken om van te genieten. Dingen die ons voldoening kunnen geven. Dat moeten we dus ook vooral wel doen. Als we ons vervolgens maar wel bewust zijn van het bereiken van onze doelen. Dat we genieten van het uitkomen van onze mooie plannetjes, dat we de voldoening beleven van wat we zo goed voorbereid hebben. Anders is plannen maken zinloos.
En dat niet alleen: Van de voorpret kun je ook al genieten, met de voorbereiding van wat je gaat doen kun je ook bewust bezig zijn. Leven in het hier en nu dus. Ook al is het een platgetreden cliché geworden, het is nog steeds waardevol.

Euro in a Bag
Ik bedacht in die tijd de strategie van duurzaam beleggen:
Je kunt geld sparen, maar je weet niet of de banken blijven bestaan;
Je kunt je geld in goud steken, maar misschien wordt goud waardeloos;
Je kunt beleggen in aandelen maar misschien wordt de aandelenhandel verboden;
Je kunt je geld in onroerend goed steken, maar misschien storten de huizenprijzen in;
Mooie apparaten worden overbodig door de volgende, veel betere uitvinding.
Nee.
Beleg je geld duurzaam. Zet je geld om iets dat waardevast is: besteed het aan goede herinneringen. Maak herinneringen met de mensen die belangrijk voor je zijn. Die herinneringen behouden hun waarde.

Dat betekent dan weer niet dat je alles zo snel mogelijk over de balk moet smijten. Want je loopt het risico dat je heel gezond heel oud wordt. Als ik in de komende paar jaar alles op maak en ik wordt per ongeluk honderd, zit ik nog vijftig jaar zonder. Dat is ook niet handig.
Wat ik dus maar wil zeggen: prima om plannen te maken en vergeet niet dat je nu leeft.

Als je de zalvende stem van Alan Watts kunt verdragen, kijk dan naar onderstaande video. Hij legt het anders uit dan ik maar we bedoelen volgens mij het zelfde.

Reageer op https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.
Als je dit wil delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in

Loading