Lef? Kijk naar je zelf

In mijn vorige blog noemde ik de ‘comfort zone’. Dat het soms nodig is om in je bekende veiligheid te blijven zitten waar je zit. En dat het soms beter is om je hart te volgen en iets nieuws te doen. Op elk moment in je persoonlijke of professionele ontwikkeling is er de keuze: stap je vooruit naar ontwikkeling of terug naar veiligheid?
Om verder te komen, moet je een stapje vooruit zetten, iets doen wat je nog niet kent. Daarmee maak je je eigen reeks van mogelijkheden een beetje groter en wordt het gebied waarin je je veilig voelt dus ook een stukje groter. Iets doen wat je nog niet kent, vereist lef. En dat is lastig als je niet zo dapper bent. Toch?
superman

Nee. Niemand is dapper of iedereen is dapper. Want wat is lef? Iets doen wat je durft is niet dapper. Lef is iets doen wat je niet durft.

Jezelf vergelijken met anderen is daarom zinloos. Wat dapper lijkt is het misschien helemaal niet. Iemand doet iets dat jij niet durft en dan denk je dat die ander dapper is. Maar misschien is dat voor die ander wel heel gewoon. En waar je iemand met het volste gemak en met veel zekerheid een presentatie ziet geven, staat die misschien wel te trillen. Je weet het niet.
Het gaat er om wat jij eng vindt, wat voor jou nieuw is, wat jij nog niet goed durft.

Als jij verder wil komen als mens en/of in je beroep, doe dan nieuwe dingen die voor jou net ongemakkelijk voelen. Dat werkt volgens mij het best. Niet iets doen dat zo eng is dat het je verlamt want daar leer je niks van. Maar iets dat net buiten je gewone bereik ligt en dat je, als je je moed bij elkaar, raapt net kunt doen.

Veel plezier met het ontdekken van de rest van de wereld.

Reageer op https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.
Als je dit wil delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in

Loading

2 gedachten over “Lef? Kijk naar je zelf”

Reacties zijn gesloten.