Waarom je in anderen moet geloven

Voor iedereen die denkt dat je realist moet zijn in plaats van idealist; kijk dan naar deze schitterende speech van Viktor Frankl (1905-1997), een van mijn helden.

Hij was een Oostenrijks neuroloog en psychiater, maar is vooral ook bekend als overlever van de holocaust. Door het lijden dat hij en anderen hadden ondergaan in de concentratiekampen kwam hij tot de opmerkelijke ontdekking dat de mens in wezen vrij is. Opgeleid als klassieke psychotherapeut ging hij de kampen in met de overtuiging dat een mens bepaald wordt door de omstandigheden in zijn vroege jeugd. Dat je karakter en persoonlijkheid dan gevormd worden en dat je daar verder niet veel aan kunt doen. En in de meest gruwelijke omstandigheden ontdekte hij dat de kampbewakers zijn hele omgeving volledig konden bepalen en dat ze al zijn vrijheden konden beperken. Maar dat ze één ding niet voor hem konden bepalen: Als zelfbewust mens kon hij bepalen hoe die omstandigheden hem raakten, hoe hij zich er onder voelde. Geen vrijheden wel vrijheid.

Dus als mens heb je je eigen lot in handen. Niet doordat je de omstandigheden bepaalt, maar wel je reactie op die omstandigheden.

In een zeldzame video uit 1972 geeft hij een krachtige boodschap over het belangrijkste dat we anderen kunnen geven.