Wat is wezenlijk?

Wat moet ik doen? Wat wil ik nu echt? Als je klaar bent met je studie. Of als je gaat stoppen met het werk waar je niet gelukkig van wordt. Dan sta je voor de keuze.  Deze week sprak ik  iemand met die vraag. Altijd van het één in het ander gerold, alles aangepakt en nooit hoeven kiezen. Veel bereikt en nu fantastische mogelijkheden. Deze cliënt heeft nu dus de kans zijn leven vorm te geven. een prachtige kans en ook een zware druk. ‘Ik voel de klok tikken, straks moet ik beslissen wat ik ga doen.’

Ook herkenbaar: ‘Als we gaan kiezen voor projecten weet ik het niet. Het lijkt me allemaal interessant. En achteraf, als de taken verdeeld zijn, weet ik wèl of ik er blij mee ben of niet.’
Zo werkt het dus: als je ervaart hoe het is als de keuze gemaakt is, voel je wat goed is en wat niet.
Wat de goede keuze is, kun je dus voelen.

Vanuit  NLP kennen we 6 niveaus, door Dilts uitgewerkt op basis van de niveaus van Bateson.

Met je verstand kun je veel keuzes heel goed maken. Dat zijn de keuzes waarbij, als je alles goed op een rijtje zet, het ene alternatief beter is dan het andere. Dus even flink aan de slag: goed afwegen en dan beslissen.
Bij moeilijke keuzes (zie eerdere blog) kom je er met alleen je verstand niet uit. Nu moet je vaststellen wat je gaat doen op basis van wie je bent. Wat je te doen staat bij zo’n keuze is je gewaar worden van wat goed voelt.
En dat is nu net voor veel mensen in onze maatschappij best lastig. We hebben zo goed geleerd ons verstand te gebruiken, dat we ons gevoel vaak niet goed herkennen.

Je gevoel herkennen kun je opnieuw leren. Dat is enorm de moeite waard bij het maken van keuzes en het bepalen van je leven.  (En dan vervolgens niet blind achter elk gevoel aanrennen. Je hebt je verstand niet voor niets.)

Gebruik je verstand: volg je hart.

Reageer op  https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.

Als je dit wilt delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in. 

Loading