Een sterke leider is gevaarlijk. Er is meer nodig.

Een paar gesprekken die zomaar zouden kunnen hebben plaatsgevonden.

Poetin zegt de voorzitters van de Russische sportbonden de wacht aan. ‘Bij de olympische spelen van 2016 wint Rusland het medailleklassement.’ De sportvertegenwoordigers waarschuwen dat het lastig kan worden en dat andere landen ook goede ontwikkelingen doormaken in sporten waarin Rusland kan scoren. Poetin laat een beetje Siberië in zijn stem doorklinken. ‘Ik wil geen excuses horen maar plannen. Je zorgt maar voor die medailles.’
Misschien mogen de Russische atleten in 2016 niet meedoen aan de olympische spelen wegens georganiseerd dopinggebruik.

De CEO van Volkswagen in 2012 tegen zijn managers van R&D: ‘Binnen een jaar verkopen we diesels die voldoen aan de Amerikaanse normen.’ De technici waarschuwen dat het moeilijk wordt om die normen te halen bij de prestaties die de klanten van een Volkswagen verwachten. De CEO spreekt zich duidelijk uit. ‘Geen excuses maar plannen. Je zorgt er maar voor dat we binnen een jaar diesels hebben die door de Amerikaanse tests komen.’
Sjoemelsoftware is het nieuwe woord van 2015

Leiderschap is het inspireren, disciplineren en verbinden van mensen om duurzame waarde te creëren voor medewerkers, klanten, de organisatie en de maatschappij.
Leiderschap moet de visie en de strategie van de organisatie uitdragen en voordoen. Maar dat niet alleen. Het gedrag van een leider moet voortdurend kloppen met de ethiek van de organisatie. Want het enige dat in organisaties topdown werkt is het goede voorbeeld.
Als medewerkers bang zijn voor het management en banger zijn om een target niet te halen dan om onethisch te handelen, gaat het mis.
De integriteit die de organisatie naar buiten wil laten blijken in het imago, moet in het gedrag van de leiders op alle niveaus zichtbaar zijn. Zodat, zodra er iemand op het idee komt om sjoemelsoftware te gaan maken, hij zich onmiddellijk realiseert dat ze dat nooit bedoeld kunnen hebben want: ‘zoiets doen we hier niet’.

Als je dit wilt delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in. 

Loading