Passie of passie?

Je moet je passie vinden. Je werk moet je passie zijn. De enige manier om gelukkig te zijn in je werk is om iets te doen dat een overlap is van waar je goed in bent, waar iemand geld voor wil betalen en waarin je passie ligt. Je kent dit soort adviezen wel. Niet ingewikkeld.

Toch heel lastig voor velen van ons. We zoeken naar onze passie terwijl we die eigenlijk allang kennen, maar negeren. Let eens op en merk op wat het onderwerp is waar jij het altijd over hebt. Merk eens op wat de activiteit is die jij elk onbewaakt ogenblik uitoefent. Dat is je passie en je hebt grofweg twee opties: gewoon proberen met die passie geld te gaan verdienen of geld verdienen met iets anders en die passie in je vrije tijd uitleven. Als je tegen een beetje grof taalgebruik in het Engels kunt, lees dan hoe Mark Manson het uitgebreid uitlegt.

 

Je kunt ook op een heel andere manier tegen het woord passie aan kijken. Passie waar ons woord Pasen van is afgeleid, dat lijden betekent. Dan is de vraag wat je passie is een heel andere, namelijk: waar lijd jij aan? Wat is er mis in de wereld dat jij wil fixen? Wat is het probleem waarvan het jouw taak is om het op te lossen? Dat leidt tot werk dat voor jou betekenisvol is. En dat helpt enorm voor duurzaam geluk.
Een paar vragen die kunnen helpen zijn deze:

  • Wat lees je in de krant of hoor je op de radio waar je boos van wordt?
  • Wanneer ben je geneigd iemand te gaan helpen?
  • Wat gebeurt er tussen twee mensen als jij je er mee wil gaan bemoeien?
  • Waar wordt je boos van of verdrietig?
  • Wanneer heb je het gevoel dat er iets niet klopt en wil je daar iets aan doen?
  • Welke goede daad van een ander emotioneert je? En waarom raakt dat je?
  • Waar veer je van op bij het nieuws?
  • Wat is jouw definitie van onrecht?

Reageer op  https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.

Als je dit wilt delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in. 

Loading