Hiii how ya doin?

gemeend glimlach

Hi how are you doing? How are you today sir? Dat is hier in de VS zo’n beetje de standaard. En dat is dan niet direct bedoeld om je heel goed te leren kennen. Als je op die vraag antwoord dat je net je eigen hond hebt overreden, dat je vrouw bij je is weggelopen, dat je ongeneeslijk ziek bent en dat je favoriete team ook nog eens verloren heeft, loop je een redelijke kans dat de begroeter zal vervolgen met ‘great, have a nice day’.

Die vriendelijke begroeting stelt dus eigenlijk niks voor? Nee, dat is te kort door de bocht. De vriendelijkheid mag dan vaak oppervlakkig zijn, de glimlach is meestal wel degelijk gemeend. Wij reageren hier gewon vriendelijk. Bijvoorbeeld als iemand vraagt of een stoel vrij is. We geven gewoon kort antwoord. En worden daardoor gezien als lomp, ontoeschietelijk of onvriendelijk. Het antwoord is hier meestal iets ruimer met ‘natuurlijk’ of ‘geen probleem’ en zo. Dus ’s lands wijs, ’s lands eer.

Ander voorbeeld: Op Schiphol was het personeel van de veiligheidscontrole kortaf, snauwerig en onaardig. Waarschijnlijk zijn ze geïnstrueerd om scherp te controleren en verwarren ze strengheid met onvriendelijkheid. Een paar meter verderop de paspoortcontrole door de marechaussee. Ook streng. En met een glimlach. Dat kan dus ook. Ik dacht toen ik terug glimlachte dat het zo  voor ons beiden leuker was.

Waar wil ik heen?. Doe een beetje aardig, glimlach eens. Dan maak je het leven voor de mensen die je tegenkomt een klein beetje aangenamer. En je eigen leven ook.

Reageer op https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site

Als je dit wilt delen,  kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken

Wil je een abonnement op mijn blog,  vul dan je naam en e-mailadres in 

Loading