Moeilijke keuzes zijn kansen

dilemma

Moeilijke keuzes, vragen waar je mee worstelt. Blijf ik in dit werk verder gaan of moet het roer om? Wat doe ik na mijn Bachelor? Blijf ik bij deze partner of zijn we beter af zonder elkaar?

Bij moeilijke keuzes is de afweging niet duidelijk. Voorbeeld:
Ga ik met de tram en ben ik lang onderweg of ga ik op de fiets en regen ik nat?  Het ene alternatief is niet beter dan het andere. Als het gaat om snelheid, is de fiets beter, als het gaat om droog overkomen de tram. Maar over het geheel genomen is geen van beide beter dan de andere.

Bij een moeilijke keuze zijn beide alternatieven beter in bepaalde opzichten en geen van beide is de beste over het geheel. Ze zijn dus even goed.
Nee. Al is de ene keuze niet beter dan de andere, dat wil niet zegen dat ze even goed zijn.
Huh? Hoe kan dat?

Dat komt doordat het om waarden gaat.
Jouw waarden.
Jij kunt redenen bedenken, gebaseerd op jouw waarden, waarom het ene beter is dan het andere. En, dat is het mooie van een moeilijke keuze, bij het kiezen van je redenen heb je het stuur in handen van je eigen leven.  Mooi uitgelegd in het filmpje dat hieronder staat. (Engels zonder ondertiteling)
Zo opgelost.

Nou ja, als je nou twijfelt over welke waarden je moet hanteren, als het moeilijk is om te voelen welke waarde voor jou de doorslag geeft, als je je niet zo bewust bent van welke waarden belangrijk zijn in je leven, als die waarden nu net precies je worsteling zijn.
Dan heb je niet zo veel aan de kans die een moeilijke keuze je biedt. Dan maakt deze uitleg het alleen maar erger. Niet alleen worstel je met een moeilijke keuze, nu wordt dat ook nog eens van levensbelang omdat je daarmee vorm moet geven aan je verdere leven. Lekker dan. Dan is het verschrikkelijk  dat je de kans hebt om je leven vorm te geven, want dan weet je niet hoe je dat moet doen.
Toch een mooie kans: ga die worsteling aan. Het is absoluut de moeite waard om helderheid te krijgen, je bewust te worden van jouw waarden.

Reageer op  https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.

Als je dit wilt delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in. 

Loading

 

 

2 gedachten over “Moeilijke keuzes zijn kansen”

Reacties zijn gesloten.