Wat gij niet wilt dat u geschiedt …

helpende-hand

Ik zat de afgelopen week bij een training over eenzaamheid. Het centrale advies was om niet te gaan helpen vanuit wat jou als helper goed lijkt maar om te luisteren en aandacht te geven. Klinkt logisch toch?

Ik moest denken aan de oude spreuk ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt doet dat ook de ander niet’ en ik realiseerde me dat dit eigenlijk een heel egocentrisch advies is. Je gaat er dan vanuit dat wat niet goed is voor jou, ook niet goed is voor de ander. Dat is heel stevig in ons ingebakken. Niet zo gek omdat we de wereld nu eenmaal door onze eigen ogen zien. Meestal is dat helemaal niet erg maar soms leidt het tot goed bedoelde maar fout aankomende hulp.

Iedere coach en therapeut kent het wel. Je bent met iemand aan het werk en je wilt iets voor die ander. Het kan zijn dat je pijn ziet die je wil bestrijden, het kan zijn dat je een mogelijkheid ziet waarvan je het jammer zou vinden als de cliënt die niet benut. Het is voor mij heel belangrijk om door te hebben dat ik iets wil. Want anders zou ik onbedoeld kunnen sturen in de richting van wat ik voor de cliënt wil, in plaats van in de richting waar de cliënt zelf heen wil. Of ik zou door te sturen de cliënt de kans kunnen ontnemen zelf te ontdekken waar hij heen wil. Als ik weet dat ik een wens heb voor de cliënt, kan ik die wens loslaten en verder gaan met wat ik moet doen: de cliënt helpen te ontdekken wat hij wil.

Een beter advies is dus ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, vraag dat even na.’

wil je een abonnement op mijn blog, vul dan hieronder je naam en adres in.

Loading

wat-gij-niet-wilt-dat-u-geschiedt-dat-boeit-ons-hoegenaamd-geen-biet