De beste wensen?

“Gelukkig nieuwjaar” of ” de beste wensen” of variaties daar op uitspreken. Dat is een gewoonte rond de jaarwisseling.
Oliebollen
Als ik in de late avond of ’s nachts dienst heb bij de hulplijn, krijg ik soms mensen aan de telefoon die behoorlijk in nood zitten met angst, paniek, depressie en onrust. En door al die ellende volstrekt slapeloos. Ik voel mee en zou graag willen dat het anders is. Vaak voel ik de neiging om verder te helpen terwijl ik dat helemaal niet kan. Behalve dan doen wat ik op dat moment doe: me zelf zijn, luisteren, meevoelen en accepteren. Ik heb wel eens omdat ik zo graag wilde dat het anders was, iemand aan het eind van zo’n gesprek een goede nacht gewenst en werd toen uitgelachen. Die wens was niet bijzonder realistisch.

“Geniet er van” werd in de afgelopen weken voorgedragen als uitdrukking die verboden zou moeten worden. (Zoek op youtube maar eens het filmpje van Dominee Gremdaat over deze uitdrukking maar eens op)
Johannes van Dam leerde ons dat het in de horeca niet netjes is om aan je gasten te vragen of alles naar wens is. Met die vraag zet je je gast voor het blok en kun je hem in verlegenheid brengen: Stel dat de gast het eten niet zo lekker vindt en ook niet assertief is. Dan dwing je die gast om iets te doen waar hij geen zin in heeft. Hij kan zeggen dat het eten niet smaakt en dat is lastig omdat hij niet assertief is. Hij kan zeggen dat het lekker is en dan liegt hij en daar heeft hij waarschijnlijk ook geen zin in. Hij kan de vraag negeren en dan moet hij onfatsoenlijk doen. Met zo’n lastig parket wil je je gasten niet opzadelen. Wat dan wel? Van Dam stelde dat je moet zeggen dat je hoopt dat het smaakt. Dan kan de klant reageren maar hij kan ook met goed fatsoen niets zeggen.

Mijn moeder zei altijd als we op reis gingen: “heel weer komen graag”. Ze vond het mooi dat we op reis gingen, maar dacht dat het misschien allemaal wel een beetje gevaarlijk kon zijn. En dat is natuurlijk ook zo want leven is gevaarlijk. In ieder geval wilde ze ons graag intact terug zien.

Bovenstaande gedachten kwamen naar boven toen ik zat te bedenken welke wens ik in mijn eindejaarsgroet zou zetten.
Tja. Als we iemand anders iets toewensen is dat toch wel vaak onze eigen wens. Onze eigen wens dat het goed gaat met die ander. Waarbij goed natuurlijk datgene is wat we zelf goed vinden. Dat wensen we met de beste bedoelingen en daar lijkt me ook niet veel mis mee.
Het is wel vriendelijker als je iemand iets toewenst dat gewenst is voor die ander. Maar wat u wilt dat u geschiedt, misgun dat ook een ander niet.
Enfin, ik kom niet tot een advies over wat een goede eindejaarswens zou zijn en wens je daarom veel wijsheid toe bij het bedenken van goede wensen.

Reageer op https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.
Als je dit wil delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in

Loading

kerstkaart 2014