Ervaringen maken je wie je bent

boom

 

 

 

Een foto van een zeshonderd jaar oude eik

 

Eerder schreef ik over het willen zien van andermans pijn. Hoe belangrijk dat is omdat je als je de pijn van de ander niet wilt zien, een stukje van de ander niet wilt zien.

Wat is die boom op de foto mooi. Niet omdat hij zo perfect is, ongeschonden, precies zoals hij er volgens het ontwerp uit hoort te zien. Wel omdat je aan de boom kunt zien dat hij veel heeft meegemaakt. Wat dat precies is, daar kun je alleen maar naar raden. En zo is het ook met mensen: de dingen die je hebt meegemaakt, hebben je gevormd. Alle zomers en winters, alle beschadigingen, te veel en te weinig regen. Je hebt het allemaal overleefd en dat mag gezien worden. Sterker nog. Dat maakt je mooier. Het verdriet dat ik heb om wat ik heb meegemaakt is van mij, hoort bij mij en ik wil het voor geen goud weer kwijt. Want zonder die pijn zou ik niet kunnen wat ik kan. Niet zijn wie ik ben.

Niet dat ik nu wil zeggen dat ik net zo mooi ben als die boom want bij mensen is het verleden vaak niet zo aan de buitenkant zichtbaar als bij een boom. Maar als je iemand echt leert kennen kun je die tekenen wel gaan zien. En er van genieten. En zo is dat ook met je zelf. Kijk eens of je dankbaar kunt zijn voor wat je hebt meegemaakt en of je kunt genieten van wat dat allemaal heeft opgeleverd.

Dat schrijf ik nu wel heel gemakkelijk. Natuurlijk is het niet zo eenvoudig. Het heeft me veel moeite gekost om mijn pijn te aanvaarden. Ik heb me er tegen verzet, heb van alles geprobeerd om die pijn uit de weg te gaan. En dat helpt niet. Daardoor bleef ik steken in mijn werk en in mijn privéleven. Pas toen ik door kreeg dat ik bleef steken, heb ik hulp gezocht om uit te zoeken hoe het anders kon. Nu kan ik dus blij zijn met mijn bagage. Kijk nog maar eens naar die boom en bedenk wat jij wilt.

George Valliant die op TEDx Amsterdam zal spreken heeft deze foto in zijn werkkamer hangen.
“It’s a 600-year-old oak tree. It has got all kind of scars, it has been burnt by forest fire, it has got broken branches and yet the magnificence of this tree shows the extraordinary wonders that age brings.”

Reageer op https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of op deze site
Als je dit wil delen, kun je onderstaande knoppen gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in

Loading