Opgeven is wel een optie

 

quittingAls ik meedoe aan een hardloopevenement, ben ik niet bij de snelsten. Ik wordt net iets vaker ingehaald, dan dat ik zelf mensen inhaal. (Hardloophaters, niet afhaken want dit gaat niet over hardlopen.) Omdat ik met mijn tempo nog genoeg lucht heb om te praten, heb ik meestal veel lol in korte gesprekjes met medelopers.
Tijdens de Kika-run in juni van dit jaar haalde ik iemand in met op haar shirt de tekst “opgeven is geen optie”.   Ik reageerde op de tekst met “Nou ja, het is wel een optie”. “Nou, voor mij niet” antwoordde ze. Prima, ze was een doorzetter die geld bij elkaar aan het rennen was voor het goede doel. Voor haar bestond de optie opgeven niet.

Het punt dat ik wil maken is dat het gaat om de keuze. Je hebt altijd de optie om op te geven. Ook al heb je beloofd aan anderen of aan jezelf om door te gaan, je kunt je belofte breken en toch opgeven. Het gaat dus om de keuze: wil ik het echt? Het besluit dat de hardloopster had genomen stond zo vast dat opgeven geen optie meer was. En toch blijft het een keuze. De verleiding om op te geven is soms sterk. Iedereen komt wel eens op het punt dat ‘je de man met de hamer tegenkomt’. Als opgeven geen optie zou zijn, zou het vanzelfsprekend zijn dat je het doel haalt. En dan zou je dus geen reden hebben om trots te zijn op je behaalde doel. En dat heb je wel, want je hebt doorgezet terwijl je kon opgeven.

Je moet ook realistisch blijven. Als ik tijdens mijn beklimming van de Kilimanjaro acute hoogteziekte had gekregen, zou ik van de berg gestuurd zijn. En tijdens de trainingsperiode voor de dam tot Dam-loop, had ik een maand voor het evenement een blessure. Die was net op tijd hersteld, zodat ik kon meedoen. (En als een natte krant over de finish kwam.) Maar als het herstel niet zo vlot was gegaan, had ik niet kunnen meedoen.

Dus: goed om doelen te stellen, goed om vast te besluiten je doel te gaan halen en goed om realistisch te blijven. En helemaal goed als je de lat hoog legt. Want doelen stellen waarvan je bij voorbaat weet dat je ze gemakkelijk kunt halen is (g)een optie.

 

Reageer op https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits
Als je dit wil delen, kun je onderstaande knoppen gebruiken.