Feedback keert je binnenstebuiten

In mijn vorige blog schreef ik dat je je onbewust aangevallen voelt als je kritiek, negatieve feedback, krijgt en dat je die feedback geeft vanuit een impuls van irritatie. Dat je desondanks wel degelijk kritiek moet geven en hoe je die het beste kunt ontvangen.

In deze blog beschrijf ik waarom feedback anders binnenkomt dan de bedoeling is.

labyrint kathedraal Chartres
labyrint in de kathedraal van Chartres

We hebben de neiging anderen te beoordelen op hun gedrag en onszelf op onze intenties.
Wie weet trouwens van wie dat citaat is? Ik heb het niet kunnen vinden.

Er valt je iets op aan het gedrag van de ander.  Wat je hoort of ziet zit aan de buitenkant want we hebben geen röntgen-ogen. We hebben een prima stel hersens dus we doen razendsnel aannames en kunnen goed conclusies trekken. Die aannames en conclusies gaan over de binnenkant. En als je daar iets over zegt gaat het mis, want de ander voelt zich aangevallen.
Dit is heel abstract, dus een voorbeeld.

“Het interesseert je niet wat ik vertel want je zit alleen maar naar te telefoon te kijken.”
“Jawel! Het interesseert me enorm. Ik zit echt wel te luisteren”.
Je zegt iets over de intentie van de ander en die kan dat betwisten. Daarom komt het zo precies hoe je feedback geeft. Als je een oordeel geeft over wat iemand denkt of voelt (“je bent niet geïnteresseerd”), vlieg je uit de bocht want dat kun je niet weten. Maar moet je dan accepteren dat je gesprekspartner met die telefoon bezig is?
Vertel wat je ziet: “je kijkt naar je telefoon terwijl ik vertel”. Vervolgens en nog veel belangrijker, vertel iets heel speciaals, wat alleen jij weet en niemand anders: de waarheid. De waarheid? Bestaat die dan? Ja, de waarheid, die alleen jij kent, is hoe jij je voelt. “Als je naar je telefoon kijkt terwijl ik vertel voel ik me  …….niet gezien / onbelangrijk / niet gewaardeerd / niet interessant / stom / ……” Doorhalen wat niet van toepassing is en aanvullen met wat jij voelt.

Die waarheid gaat alleen over jou en niet over die ander. Dus niet stiekem een oordeel geven over de intenties van die ander, verpakt in iets dat lijkt op jouw gevoel. “Ik heb het gevoel dat je me niet interessant vindt” of “Ik voel dat je….”. De waarheid die alleen jij kent is het enige dat je met zekerheid kunt zeggen. Dat is onbetwistbaar. Dat is, als je iets wil verbeteren aan de onderlinge relatie, het enige dat telt.
bullseye

Reageer op https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.

Als je dit wil delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in

Loading

1 gedachte over “Feedback keert je binnenstebuiten”

Reacties zijn gesloten.