Een verklaring is geen excuus

Break free from your mold

Ik was in De Kleine komedie en hoorde Daniël Arends zeggen dat we niet zijn wie we zijn. We zijn wat we doen om ons te beschermen. We hebben vroeger geleerd dat het veiliger was om je op een bepaalde manier te gedragen en dat is gewoon geworden.
In de psychologie heet dat een overlevingsmechanisme. Die manier van doen wordt zo gewoon dat mensen om ons heen ons niet anders kennen en we zeggen zelfs ‘zo ben ik nu eenmaal’. Achter die manier van doen zit je werkelijke ik.
Na die avond had ik een nachtdienst bij de Hulplijn Amsterdam.

Bij de Hulplijn had ik een vrouw aan de telefoon met een akelig verhaal. Ze kwam uit een gezin met veel geweld. Haar vader sloeg haar, haar moeder, haar broertje en vooral haar oudste broer.  Die laatste pleegde als kind seksueel geweld naar haar en haar broertje. Dat deed hij omdat hij de onmacht van het slachtofferschap niet kon verdragen en niets anders kon dan dader worden. Hun vader was ook slachtoffer geweest en dader geworden.  Daarmee kun je verklaren hoe een patroon generaties lang in stand blijft. Ze was getrouwd geweest met een man die ook geweldadige neigingen had, maar dan verbaal. Ook een logisch patroon dat ze zo’n man trof. Haar jeugd had haar beeld misvormd van wat een man, echtgenoot en vader zijn. Ze wist niet beter.
Maar ondanks alles had ze haar zoon liefdevol opgevoed en vertelde ze hoe ze met haar huidige man een lieve opa en oma zijn voor haar kleinkind. Toen sprongen de tranen in mijn ogen.  Ze had dat onvermijdelijke patroon doorbroken. De keten van geweld, die door een aantal generaties liep, gebroken.

breek de keten

Een mooier bewijs dat je kunt kiezen wat je laat zien, kan ik niet zo snel bedenken.
We hebben gelukkig niet allemaal zulke erge dingen meegemaakt als de vrouw die ik aan de telefoon had.
Maar we hebben wel de keuze of we ons gedragen naar het patroon dat we als kind hebben aangeleerd. Zeg je bij die gewoonten, waar je in je werk of in je leven last van hebt, ‘zo ben ik nu eenmaal’? Of geef je ruimte aan dat onbedorven kind dat nog ergens in je zit?
Het is een eenvoudige vraag, maar niet gemakkelijk.

Reageer op https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in

Loading