Om je hart te vinden moet je je hoofd verliezen

Van het Europees instituut kreeg ik bij mijn diploma-uitreiking een spreuk van Nietzsche mee: ‘Om je hart te vinden moet je je hoofd verliezen’. Nietzsche heeft het zo opgeschreven: ‘Mancher findet sein Herz nicht eher, als bis er seinen Kopf verliert’. Menigeen vindt zijn hart niet voordat hij zijn hoofd verliest. Een oproep om niet te veel te denken, niet alles met je hoofd op te willen lossen en je hart de ruimte te geven.

Bij de inleiding van de ceremonie stond een gedicht over het pad centraal. Je pad dat soms heel erg onduidelijk en kronkelig kan zijn en waarvan je soms bij aankomst op een bestemming pas kunt snappen waarom het pad loopt zoals het loopt. Toen ik de Kilimanjaro beklom, liepen we een route die er op de kaart niet logisch uit ziet. Maar eenmaal boven, snapten we het heel goed. Mijn pad naar het beroep van coach heeft ook een aantal ogenschijnlijke omwegen gemaakt. Maar ik had geen van de stappen willen missen.

Ik ben er van overtuigd dat het ook zo is met de paden van mijn cliënten. Een collega die zaterdag ook zijn diploma kreeg omschreef het als volgt: ‘We gaan met z’n tweeën het bos in en ik heb van tevoren geen idee wat de route is. Maar dat geeft niet want ik vertrouw er op dat we er uitkomen.’
Als ik in een intakegesprek met een cliënt zit, heb ik vaak nog geen flauw idee hoe we op de bestemming van de cliënt zullen uitkomen en wat de cliënt moet doen en beleven om zijn doel te bereiken. En dat geeft helemaal niets want ik weet wel dat ik genoeg navigatiemiddelen en reiservaring heb om de cliënt naar zijn doel te begeleiden. Het is zowel voor de cliënt als voor de coach altijd spannend om te beginnen aan een traject en beide kunnen genieten van de nieuwe uitzichten en inzichten die op het traject naar het doel opdoemen.

Terug naar Nietzsche. Alleen je hoofd gebruiken levert niet genoeg op. Je kunt niet het hele traject van je leven of je loopbaan voorspellen. Je kunt dus ook niet met je verstand beslissen hoe het allemaal zal gaan. Als je gaat bewegen, kom je er gaandeweg wel achter hoe het pad precies loopt.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in. 

Loading