snel of ver

Ik sprak iemand die nogal eens geneigd was geweest de dingen in z’n eentje op te lossen en die het  wel eens een beetje lastig vond in zijn team te werken. Hij had eens een mooie tip gekregen: if you want to go quickly go alone, if you want to go far go together. Dat moet een Afrikaans gezegde zijn en uit het Swahili komen. In die taal klinkt het vast nog mooier, maar ik heb het niet kunnen vinden.

Als je snel wilt gaan, ga dan alleen,
als je ver wilt gaan, ga dan samen.

Ja, samen kom je echt verder. Ik kan dat nu, zo tegen het eind van mijn opleiding, weer eens bevestigen. In coachingsgesprekken 1-op-1, in groepsgesprekken, in samen reflecteren in intervisie, in supervisie, door samen een casus op te zetten ben ik veel verder gekomen dan ik in m’n eentje ooit gekomen zou zijn. Ik vind het dus best interessant dat er schriftelijke cursussen bestaan om te leren coachen. Dat gaat vast een stuk sneller, maar wat levert het op?
Die berg die boven deze pagina staat, had ik in m’n eentje nooit kunnen beklimmen. je kunt gemakkelijk voorbeelden vinden waaruit blijkt dat je samen verder komt.

Als je ver wilt reizen, ga dan samen

 

Toch ben ik het niet helemaal eens met het gezegde. Volgens mij is het niet waar dat je alleen altijd sneller bent. Ja, als je alleen op pad gaat ben je sneller onderweg. Je besluit om te gaan, staat op en bent weg. Als je samen gaat, moet je even wachten tot je reisgenoot klaar is om te vertrekken. (stukje frustratie van veel mannen die bij vertrek op hun vrouw staan te wachten.) Daar staat tegenover dat je grote of kleine obstakels op je pad sneller samen overwint. Als je samen op weg bent en ergens op moet klimmen, kan eerst de eerste de tweede een kontje geven en de tweede de eerste vervolgens optrekken. In je eentje moet je op zoek naar een omweg. Een probleem in je werk kun je samen even oplossen door een paar ideeën tegen elkaar aan te gooien en de elementen daarvan op elkaar te bouwen. Terwijl je in je eentje eerst urenlang moet analyseren.
Nee, ook als je snel wilt zijn, kun je vaak beter samen gaan.

mannen acht

Kies bewust hoe je iets doet, maar onthoudt dat je er samen wel komt. Of dat je er samen wèl komt.
Together we get there

Reageer op https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.

Als je dit wil delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in

Loading