Standpunten zijn vaak ridicuul

‘Het rapport van de VN over racisme in Nederland is ridicuul’. ‘Als je je uitspreekt tegen een actie van de staat Israel, ben je een antisemiet’. ‘Als je rond Sinterklaas iets organiseert met zwarte piet ben je een racist.’ In de afgelopen week vond ik deze oordelen over standpunten in één krant. Zoek zelf maar en je vindt er veel meer. Dat is logisch want een standpunt is bijna per definitie discutabel.

standpunt

In deze blog gaat het over het innemen van standpunten. Het zou veel handiger zijn om als we ergens mee zitten, ons belang te uiten in plaats van een standpunt. Ook als je mensen begeleidt in een conflict of als je je bezig houdt met omgevingsmanagement is dit handig. Vraag niet naar standpunten maar naar belangen.
Zodra er standpunten gekozen worden, worden ze ook ingenomen. Wordt er stelling genomen. En iemand die eenmaal een standpunt heeft ingenomen, krijg je daar niet zo gemakkelijk van af. Want je neemt stelling om die te verdedigen.

Een strijd tussen 2 standpunten eindigt altijd ergens op de lijn tussen die 2.

standpunten A en B

Standpunt A wint, of standpunt B of het wordt iets op de lijn er tussen. Dichter bij A, dichter bij B of ergens in het midden. Dat kan niet anders.

compromis

Misschien is er toch nog iets anders mogelijk. Misschien is er iets buiten A en B en de lijn er tussen.

1 extra

Of is er nog een andere oplossing?

2 extra

Zijn er meer mogelijk?

3 extra

Nog meer?

veel extra

Hoeveel oplossingen zijn er eigenlijk mogelijk?

veel meer extra

Als je uitgaat van standpunten, kom je uit op die beperkte lijn tussen A en B. Als je je belangen gaat uitwisselen, is er veel meer mogelijk.

Luister naar je hart en gebruik je verstand.
Leg uit wat voor jou in de kwestie van wezenlijk belang is. Luister naar je hart, wat voel je? Wat raakt je in de kwestie? Wat is het uiteindelijke doel dat je nastreeft? Wat is je ideaal? Wie of wat wil je beschermen? Waar ben je bang voor? Wat is de waarde die je nastreeft? Waar geloof je in? Gebruik je verstand door dat goed uit te leggen zonder je in te graven in een standpunt. En door te luisteren naar wat de ander beweegt, waar die in gelooft, wat die wil beschermen, enzovoorts.
Dan kun je samen tot een keuze komen, samen een standpunt bepalen.

Reageer op  https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.

Als je dit wilt delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in. 

Loading