Het gaat om het streepje tussen de twee getallen

Wat moet er op je grafsteen staan? Een vraag die wel eens gesteld is in loopbaancoaching. Ook wel: wat wil je dat ze over je zeggen na je pensioen? Leuke vragen die bedoeld zijn om te bedenken wat je nu eigenlijk echt belangrijk vindt.

Wat staat er eigenlijk op een grafsteen? Een paar elementen die er altijd opstaan zijn twee data met een liggend streepje er tussen. Een streepje van niks. Maar dat is wel waar het om gaat. Dat streepje staat voor de periode tussen je geboorte- en sterfdatum. Ook wel genoemd: je leven.

tombstone
There’ll be two dates on your tombstone and all your friends will read ‘em. But all that matters is that little dash between ‘em. Kevin Welch

Je vraagt me hoe lang het leven is
en ik zal het je vertellen,
precies zo lang als de afstand tussen twee data
op een grafsteen
‘Leven’, door Mahler (een dichter die verzonnen is door Håkan Nesser)

Wat doe je in je leven?
Dat brengt me terug bij die vraag over die grafsteen. Wat moet er op je grafsteen staan? Dat is een gevaarlijke vraag. je kunt de vraag opvatten als: wat wil je dat anderen over je zullen zeggen? Als je keuzes maakt gebaseerd op die vraag, loop je het risico dat je gaat doen wat anderen van je verwachten of waarvan je denkt dat anderen het zullen waarderen.

Daarom kun je jezelf beter afvragen wat je over je zelf wil kunnen zeggen. Stel dat je aan het eind van je leven tevreden bent over wat je gedaan hebt. Wat heb je dan gedaan? En stel dat je aan het eind van het leven tevreden bent over wat je geweest bent. Wat ben je dan geweest?
Ik schreef al eens over de spijt die je kunt hebben als je niet doet wat belangrijk voor je is.
Ben je dan aan het eind van je leven liever tevreden of heb je liever spijt?

Reageer op  https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.

Als je dit wilt delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in. 

Loading