Vertrouwen, hoe doe je dat?

karabijnhaak

‘Zou je met mensen willen werken die je niet vertrouwt?’ Die vraag hoorde ik ooit een collega stellen aan een directeur. Die antwoordde dat hij dat natuurlijk niet wilde. De volgende vraag was waarom hij dat dan toch deed. Hoezo? De directeur was nogal een controlerend type, altijd bezig met spreadsheets en altijd verklaringen vragen waarom de cijfers anders waren dan verwacht. De managers, teamleiders en medewerkers in zijn organisatie voelden zich voortdurend gecontroleerd en ze voelden geen vertrouwen. Ik ken uit die tijd de kreet: ‘vertrouwen is goed, controle is beter.’

Nu een heel andere stelling: ‘Als je mensen vertrouwen geeft, gaan ze dat verdienen. Als je mensen niet vertrouwt, zullen ze bewijzen dat ze niet te vertrouwen zijn.’

Aan welke van deze twee houdingen geef jij de voorkeur? Denk even goed na. En denk vooral even goed na over de volgende vragen: Welke van deze twee houdingen neem jij aan? Wat doe jij van nature meestal? En wat doe je als het spannend wordt?

 

Ik ga hier geen management advies geven en als je je leven gaat toevertrouwen aan een stel haken en touwen, zou ik even checken of die goedgekeurd zijn voor jouw gewicht. Maar nu over relaties tussen mensen.
Vertrouwen geven is de beste basis voor verbinding tussen mensen. Hoe weet ik dat? Kan ik dat aantonen? Nee, ik kan het niet aantonen, maar het is wel mijn ervaring. Heb je daar andere ideeën over, dan ga ik graag met je in discussie. En als je mijn stelling kunt onderbouwen, hoor ik het ook graag. Even van een andere kant bekeken. Mijn ervaring is dat het veel prettiger is om met mensen samen te werken als ik uitga van vertrouwen. Waarschijnlijk is het voor de mensen met wie ik samenwerk fijner, maar voor mij zeker. Ik denk dat het in liefdesrelaties ook zo werkt. Het tegenovergestelde geldt ook. Jaloezie is funest voor prettig samenleven. Oké, mijn standpunt is duidelijk: ik vind dat je anderen het beste op basis van vertrouwen tegemoet kunt treden. Ernest Hemingway moet eens gezegd hebben: ‘The best way to find out if you can trust somebody is to trust them’ De beste manier om uit te zoeken of je iemand kunt vertrouwen, is diegene te vertrouwen.
Is dat dan gemakkelijk? Kan iedereen dat? Kan het altijd?

gekreukeld papier

Vanuit zakelijke dienstverlening heb ik geleerd dat je vertrouwen gemakkelijk kunt schaden en dat beschadigd vertrouwen veel meer tijd kost om te herstellen dan het in eerste instantie opbouwen van vertrouwen. Een metafoor die ik vandaag vond is nogal stellig en teleurstellend: ‘Vertrouwen is net papier: als het eenmaal verkreukeld is, wordt het nooit meer perfect glad.’ Hoe werkt dat? Als iemand je vertrouwen ooit erg heeft beschaamd, kun je die ander dan ooit nog volledig vertrouwen? Dat weet ik niet, ik snap wel dat het zeker niet snel zal gaan. En als je teleurgesteld bent door geschaad vertrouwen, neem je dat misschien ook mee naar andere situaties. Dan is het op voorhand vertrouwen van iemand met wie je een nieuwe relatie aangaat niet gemakkelijk. Wat dan? Vertrouwen, hoe doe je dat?

Ik ben bang dat er geen simpel antwoord op is. Wel een paar dingen die kunnen werken:

  • Oefenen met vertrouwen geven;
  • Zelf betrouwbaar zijn;
  • Mensen opzoeken die jou vertrouwen en je zo een goed voorbeeld geven;
  • Afrekenen met geschaad vertrouwen uit het verleden door er over te praten en het te verwerken;
  • Accepteren wat er gebeurd is en dat het daardoor moeilijk is vertrouwen te geven, jezelf niet kwalijk nemen dat het soms niet lukt en opnieuw proberen;
  • Er zijn vast meer dingen die kunnen helpen. En als je er alleen niet uitkomt, praat er over.

Reageer op  https://www.facebook.com/coaching.bij.janfrits of hier op deze site.

Als je dit wilt delen, kun je de knoppen onderaan de pagina gebruiken.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan je naam en e-mailadres in. 

Loading