Stap nooit uit je comfort zone

Voel je je veilig?

Als je je hele leven alleen maar dingen doet waarbij je je op je gemak voelt, zal je nooit iets nieuws leren en zal je nooit nieuwe ontdekkingen doen.
Cliënten in coaching hebben over het algemeen werk te doen in het onderzoeken van hun gedrag, emoties, gevoel of gedachten. Dat kan moeilijk en/of pijnlijk zijn en daarvoor heb je een veilige omgeving nodig. Dat is dus een belangrijke taak van een coach: zorgen dat iemand zich veilig genoeg voelt om moeilijke of pijnlijke vragen aan te gaan.
Veiligheid is alleen niet genoeg, je hebt ook moed nodig om moeilijke, spannende of pijnlijke dingen te doen. Moed is niet het ontbreken van angst maar dat je ergens bang voor bent en het toch doet.

Zelfvertrouwen en moed

 

Zonder uitdaging leer je niet. Dat heet verveling en wordt bedoeld met de opdracht op ‘uit je comfort zone te stappen’. Daarbuiten ‘is where the magic happens’ zoals vaak gezegd wordt.
In paniek leer je ook niets, dan is de uitdaging te groot. Als je in paniek al iets leert is dat je het niet kunt. Zo kun je je zelfvertrouwen beschadigen.

Om nieuwe dingen te proberen heb je (zelf)vertrouwen nodig maar hoe bouw je dat op? Zorg bij het proberen van nieuwe dingen voor veiligheid. Doe iets dat je niet durft in een veilige omgeving of met mensen in de buurt die voor je kunnen zorgen als het te spannend wordt. Of doe iets dat net een stapje verder gaat dan wat je eerder deed, zodat je het vertrouwen van je eerdere ervaring kunt gebruiken. Zo kan je zelfvertrouwen groeien en kan je steeds een stapje verder gaan.

Je mag van mij dus wel degelijk uit je ‘comfort zone’ stappen, als je de veiligheid maar wel in zicht houdt. En misschien kun je de ruimte waarin je je veilig voelt ook wel vanaf de binnenkant oprekken, stap voor stap.

Wil je een abonnement op mijn blog, vul dan hieronder je naam en adres in.

Loading